perjantai 26. joulukuuta 2014

Ranskattaret eivät liho - Toimiiko? -Sufna selvittää! Osa: 3

Toimintasuunnitelma trimmausvaiheeseen


Arvoisa lukija, viime blogkauksessa paljastin omat ruokapaheeni, häirikköni. Nyt kun olen analysoinut ruokapäiväkirjat tarkemmin, voin alkaa suunnittelemaan miten minun kannattaisi lähteä sitä työstämään. Ranskattaret eivät liho kirjassa varsinainen toiminta alkaa "nopealla trimmausvaiheella". Tarkoituksena on kolmen kuukauden aikana, pikkuhiljaa alkaa luopua näistä häiriköistä tai vähentää niitä. Huomion arvoista muihin dieetteihin on, että tarkoitus ei ole kieltää mitään tai luopua kaikesta, sillä se vain kostautuu jälkeenpäin. Nyt tehdään myönnytyksiä ja kompromisseja, voisinko tulla toimeen kokonaan ilman tätä, jos en, voisinko vähentää sen nauttimista? Jos sunnuntai jäätelöstä luopuminen tuntuu kadotukselta, älä luovu siitä. Voisitko vähentää jotain muuta, tai voisiko jäätelö annos olla puolet pienempi? Tässä vaiheessa myös opitaan uusia tapoja, syömään keskittyneesti, tutustumaan uusiin ruokiin, löytämään ne ruuat mitkä todella tuottavat sinulle maksimaalista nautintoa. Opit huomaamaan ne ruuat joita vain syöt, mutta itse asiassa et oikeasti nautikaan niistä. Trimmaus vaiheen ei siis ole tarkoitus olla mikään nälkäkuuri, sen on tarkoitus olla nautinnollinen tutkimusmatka.

Kerään alle listan asioista mitä olen ajatellut pikkuhiljaa lähteä muuttamaan, ja seurata niiden vaikutuksia. Tarkoitus ei ole, että otan kaiken käyttöön heti, vaan aloitan muutamasta ja laajennan. Lista saattaa muuttua ja muokkaantua näiden kuukausien aikana, mutta kirjoitan niistä sitten tuonnempana jos eteen sattuu.


Sufnan toimintasuunnitelma


1. Pöydän ääressä syönti. Tämä on ensimmäinen tavoitteeni, jota lähden heti toteuttamaan. Opettelen syömään keittiön pöydän ääressä ja keskityn ruokailuun. En ota lähelleni, konetta, lehtiä tai kirjoja.

2. En ylensäkään ostele rutiininomaisesti mehuja tai limsoja. Mutta pyrin jättämään ne kokonaan kolmen kuukauden ajaksi. Mehuista saan turhia kaloreita jotka ovat pääasiassa vain sokeria, eikä kuitenkaan tuo kylläisyyden tunnetta.

3. Lopetan makeutusaineen käytön teessä kokonaan. En edes tiedä miksi olen tämmöisen tavan itselleni töissä hankkinut, kun kuitenkaan kotona en yleensä laita teehen mitään, silloin tällöin hunajaa.

4. Kokeilen Guilianon taikapurjokeitto-viikonloppua, vaikka en olekaan kyseisten juttujen suuri fani. Ranskalaisen keittiötieteen nimissä - uhraudun!

5. Alan järjestelmällisesti välttämään työpaikan kahvipöytäherkkuja. Mikäli kuitenkin haluan sieltä jotain ottaa, voisin kahvituokion aluksi valita lautaselle valmiiksi, mitä aion syödä ja syödä vain ne. Tällä tavoin voin välttää jatkuvan kulhosta napsimisen.

6.Napostelun ja närppimisen lopettaminen. Tähän auttaa ruokailujen parempi suunnittelu ja ruoka-ajoista kiinni pitäminen. Tämä tulee varmasti olemaan itselleni yksi vaikeimmista tavoitteista. Kirjassa annettiin vinkki rauhoittavasta häirikköjen korvaajista. Tehtäväni on siis keksiä joku terveellinen snäksi jonka voin pitää kotona tai mukanani kaiken varalta, mikäli himo pääsee yllättämään. 

7. Hätävarasnäksin avulla voin myös välttää sitä, että päästäisin itseni liian nälkäiseksi, jolloin annoskoon hallinta myöhemmin on vaikeampaa.

8. Ähkyhakuisuuden vähentäminen. Pyrin opettelemaan pois tavasta jossa koen että pitäisi aina syödä itsensä aivan täpötäyteen. Guilianon vinkki kirjassa on, että ruokaa pitäisi syödä aina vain sen verran, että syömisen jälkeen vielä olisi tilaa pienelle jälkiruualle.

9. Kun olen päässyt eroon ähkyhakuisuudestani alan pikkuhiljaa pienentämään annoskokoja.

10. Ei santsausta. Minimoin kolmen kuukauden ajalta rasvaiset sokeriset hyvyydet, jos en koe todella tarvitsevani niitä. Pyrin välttämään automaattista syömistä. Kun syö jotain hyvää silloin kun sillä on todellista merkitystä, on nautinnon määrä myös suurempi.

11. Viikon ruokien tarkempi suunnittelu, uusien ruokien kokeilu, tiedon hankkiminen, kausiruokailuun perehtyminen, einesruokien käytön vähentäminen.

12. Veden juonnin tarkkailu ja lisääminen. Juon yleensä tarpeeksi vettä, mutta kiireisessä työvuorossa juominen saattaa unohtua.

13. En ole liikunnan suurystävä, muutamia lajeja joita harrastan harvakseltaan. Pyrin pikkuhiljaa lisäämään liikunnan osuutta. Kirjassa painotetaan erityisesti kävelyn ja portaiden merkitystä ja lajeja, joita voit tehdä arkivaatteissa, kuten pyöräily.

14. Kirjassa tohtori-ihme oli määrännyt Mireillelle kaksi annosta jogurttia päivässä. Ajattelin itse kokeilla samaa, koska pidän jogurtista. Ajattelin myös kokeilla jogurtin valmistusta itse kirjasta löytyvän helpon ohjeen avulla.

15 Kirjassa muistutetaan itsensä palkitsemisesta mielellään lauantaisin. Koska vuorotyöläisen viikonloppu voi olla milloin vain en sido tätä tiettyyn päivään. Koska pidän erittäin paljon ulkona syömisestä ja ystävien kanssa pidetyistä teehetkistä, aion nauttia näistä täysillä. Tämä ei siis tarkota mieletöntä mässäämistä vaan sivistynyttä herkuttelua jonkun kanssa. Nämä ovat myös mainiota hetkiä harjoitella syömään järkeviä annoksia. Oma Akilleen kantapääni on se, että koska olen maksanut, niin otan kaiken irti minkä saan. Ei mene sitten rahat hukkaan. Lopputulos: Olen sekä rahaton että lihava. Nykyisessä maailman tilanteessa ei ole järkeä varastoida mahdollisimman paljon rasvaa vyötärölle tulevaa talvea varten.

16 Kokeilen kirjan vinkkiä syödä aterian ensimmäiset suupalat vain yhtä ruokalajia kerrallaan, jolloin todella maistan ne. Tämän uskon auttavan itseäni syömään kaikilla aisteilla, eli todella keskittymään ruokaan.

17. Opettelen rituaalista syömistä kirjan oppien mukaan. Katan kauniisti, en syö suoraan paketista, teen iltapäivä/illan ateriasta gourmet-hetken.

18. Vältän mahdollisten häirikköruokien kotiin tuomista.

19. Nautinto edeltää korvausta. Tästä kerron enemmän myöhemmin, mutta lyhykäisyydessään - kun ranskatar aikoo syödä tukevammin, esimerkiksi illan juhlissa. hän tekee korjausliikkeen pikimmiten, esim. seuraavana päivänä tekee pidemmän lenkin tai syö kevyemmin. Olennaista on että korvaus tehdään nautinnon jälkeen ei ennen. Vieraita eivät ole minullekaan päivät, jolloin olen paastonnut koko päivän, koska tiedän, että illalla on luvassa jotain raskaampaa. Sitten olen vetänyt niin paljon kuin pystyn ja kivuliaana pyörinyt kotiin. Ei tarvitse olla mikään Einstein tajutakseen, ettei se ole erityisen nautinnollista oikeasti. 

20. MUISTAN ETTÄ TRIMMAUSVAIHEEN PITÄISI OLLA MIELLYTTÄVÄÄ AIKAA! Aikaa löytää uusia makuja, aikaa oppia, mikä itselle todella tuottaa nautintoa, samalla kun paino tippuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti